Home » , , , » The Power of Praise @ Kuasa Pujian

The Power of Praise @ Kuasa Pujian

Positive Parenting


Semua perlukan pujian..manusia,tumbuhan dan juga haiwan memerlukan pujian. Kita akan bertindak balas terhadap positive feedback yang kita terima samada di tempat kerja, sekolah dan di mana-mana sahaja..so anak-anak kecil atau remaja pun perlukan pujian..
Pujian akan membuat kita tenang dan berupaya menunjukkan potensi diri dengan lebih lagi. Walaupun pada realitinya seseorang itu kurang keyakinan diri untuk melakukan sesuatu pekerjaan tetapi dengan pujian yang positif, dapat melonjak semangat untuk bertindak. 

Remaja sering mangalami masalah emosi disebabkan oleh tekanan kerja sekolah dan persaingan dengan rakan sebaya mereka. Anak- anak remaja akan grumpy, moody, tidak mahu berkomunikasi (berdiam diri)apabila meraka mempunyai madalah,  jadi sokongan oleh ibu dan bapa adalah sangat penting buat mereka daripada segala hal yang lain.

Biarlah Ikhlas


Adalah sangat penting memberi pujian yang ikhlas kerana bagi remaja mereka boleh menghidu pujian yang tidak ikhlas diberikan kepada mereka. Dont go over the top sangat apabila memberi pujian, cuba untuk spesifik..contohnya, sekiranya sebelum ini anak perempuan remaja sering bergaduh dengan adik lelakinya tetapi berjaya menahan amarahnya kerana adiknya mengambil CD kegemaran tanpa meminta izin..kita boleh puji di atas tindakan yang dilakukan oleh si kakak...katakan yang apa yang dilakukan adalah bagus kerana tidak memarahi adiknya dan anda bangga dengan tindakan itu..


Senang Tetapi Susah


Notis dan terima kasih lah kepada anak pada setiap kebaikan yang mereka cuba lakukan, jangan complaint kerja yang mereka cuba lakukan untuk membantu kita (seperti mengemas rumah,washing the dishes ataupun memasak)..

Sekiranya kita tidak biasa memberi pujian dari awal lagi, maka akan terasa susah untuk melakukannya. Bersikap positif dan notis setiap kebaikan yang anak lakukan walaupun kecil boleh melenyapkan unsur negatif dalam peribadi anak. Give it a go--you have everything to gain!!!0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.